Kalendar dešavanja – 2015

Preuzmite ceo kalendar dešavanja u pdf formatu:
Kalendar 2015 (pdf, 3 mb)
butkicijada

VII BUTKICIJADA

Poslovno-turistička manifestacija – Festival mesnih i mlečnih prerađevina, vina, rakije, meda i rukotvorina. Tradicionalno se održava vikend pre Uskrsa.

Datum održavanja: 27.-29.mart (vikend pre Uskrsa)

Mesto održavanja: PALIĆ, Velika terasa

Organizator: Udruženje za uzgoj svinja rase mangulica Vojvodine Adresa organizatora: Šupljak, Ludaški šor 206 Telefon: 024/758-093

www.fogado.rs

udruzenje.mangulice@gmail.com fogado10@gmail.com

Uranak

PRVOMAJSKI URANAK Prvi maj na Paliću je prvorazredna turistička manifestacija, koja traje dva dana kojom se zvanično otvara, ove godine, 168. turistička sezona. Tada Palić postaje veliki luna park, restoran i bazar rukotvorina. Organizuju se i razni kulturno-zabavni sadržaji koji decenijama privlače veliki broj posetilaca. Datum odrzavanja: 1.- 2. Maj Datum održavanja: 1.- 2. maj

Mesto održavanja: PALIĆ, prostor oko Velike terase i od Jedriličarskog kluba do Muškog štranda Organizator: Park Palić d.o.o.

Adresa organizatora: Kanjiški put 17a, Palić Telefon: +381 24 602 780

www.park-palic.rs

infoparkpalic@gmail.com

jedrilice

MEĐUNARODNA JEDRILIČARSKA REGATA SEEOOC 2015

Međunarodna jedriličarska regata SEEOOC ima za cilj, uz promociju daljeg razvoja jedrenja u Srbiji, da se mladi Ijudi susretnu, druže, ostvare nove kontakte i ogledaju u jedrenju sa jedriličarima zemalja koje su bliske – teritorijalno ili prijateljski. Regate su veoma atraktivne i za brojne posmatrače i posetioce Palića.

Datum održavanja: 8. – 10.maj Mesto održavanja: PALIĆ, Jedriličarski klub Organizator: Jedriličarski klub Spartak, SEEOOC Adresa organizatora: Obala Lajoša Vermeša bb, Palić Telefon: +381 24 753 096, +381 64 300 77 07

www.seeooc.com

seeooc@mbmkronos.com

muzeji

NOĆ MUZEJA

Noć muzeja je kulturni događaj koji zajedno organizuju muzeji i kulturne institucije tokom kojih ostaju otvoreni do kasno u noć. Turisti imaju priliku da besplatno obiđu atraktivna mesta i uz eksklizivne programe upoznaju se se bogatim kulturnim nasleđem Subotice. Brojni posetioci i učesnici osim atraktivnih programa u kulturnim institucijama posećuju i brojne kafiće gde se druženje i zabava nastavlja .

Datum održavanja: 16. maj

Mesto održavanja: Subotica, razne ustanove kulture Organizator: UPG Noć muzeja Adresa organizatora: Kneza Miloša 25/3, Beograd Telefon: +381 11 362 07 77; faks: +381 11 264 15 42 www.nocmuzeja.rs

kontakt@nocmuzeja.rs

vinskesvecanosti

PALIĆKE VINSKE SVEČANOSTI – Sveti Urban

Sveti Urban je zaštitnik vinara i vinogradara u Subotičko – horgoškoj peščari. Negujući tradiciju proslave ovog praznika, krajem maja se na palićkoj Velikoj terasi organizuju Palićke vinske svečanosti. Tada se tokom celog dana mogu degustirati odlična vina sa peska ali i druga vojvođanska vina. Uz pulteve lokalnih vinara i njovih kolega, mogu se probati i kupiti drugi lokalni specijaliteti i rukotvorine.

Datum održavanja: 23.maj

Mesto održavanja: PALIĆ, Velika terasa

Organizator: Park Palić d.o.o.

Adresa organizatora: Kanjiški put 17a, Palić Telefon: +381 24 602 780

www.park-palic.rs

info@park-palic.sr

ukusiTradicije

V SAJAM UKUSI TRADICIJE

Višednevni sajam promoviše male, lokalne, proizvođače domaće hrane. Pored raznih vrsta suhomestnatih proizvoda, mlečnih prerađevina, domaćih vina i rakije, posetioci mogu kupovati slatkiše, standardne i aromatizovane medove, džemove, ali i ručno rađene suvenire, kozmetičke preparate i posuđe od gline i sl. Sajam se održava na prostoru pored Plave fontane u centru grada a proizvođači prodaju svoju robu iz rustikalnih drvenih kućica i sa drvenih tezgi.

Datum održavanja: prva nedelja u junu Mesto održavanja: SUBOTICA, centar grada Organizator: Piar d.o.o.

Adresa organizatora: Subotica, Korzo 7b Telefon: +381 (0) 63 506 465

www.domacahrana.rs

piar.su@gmail.com

sajamPrivrede

IX MEĐUNARODNI I REGIONALNI SAJAM PRIVREDE

Privredni sajam je četvorodnevna manifestacija koja se održava u Hali sportova. Sajam prate brojni poslovni susreti i programi edukacije. Ulaz za sve posetioce na sajam je besplatan.

Datum održavanja: prva polovina juna Mesto održavanja: SUBOTICA, Hala sportova Organizator: JKP Subotičke pijace Adresa organizatora: Đure Đakovića 23, Subotica Telefon: +381 24 555 013

www.susajam.rs

suboticasaiam@gmail.com

groundLevel

GROUND LEVEL FESTIVAL

Ovo je festival ekstremnih sportova kojim se istovremeno obeležava i otvaranje kupališne sezone na Paliću. Atraktivna takmičenja u akrobaciji na biciklama tokom vikenda privlače veliki broj posetilaca. Ulaz za sve je besplatan.

Datum održavanja: 27.-28. jun Mesto održavanja: PALIĆ, Muški štrand Organizator: Klub ekstremnih sportova Adresa organizatora:

Telefon:

www.facebook.com/groundlevelfest

groundlevelfest@gmail.com

etnoFest

XII ETNOFEST

Multikulturni projekat koji okuplja umetnike iz raznih krajeva sveta sa ciljem da predstavi njihovo kulturno nasleđe ali i nove muzičke i druge umetničke forme koje se razvijaju inspirisane raznovrsnom kulturnom baštinom koja nas okružuje. Manifestacija obično traje tri dana a najatraktivniji su večernji koncerti koji se održavaju na palićkoj Velikoj terasi u toku najduže noći.

Datum održavanja: 19.-21.jun Mesto održavanja: PALIĆ,

Organizator: ETNOFEST – World Culture Adresa organizatora: Poštanski fah 17, Palić Telefon: 060/0 300 620

www.etnofest.org

info@etnofest.org

ris

RIS

Ris je takmičenje žetelaca u ručnom košenju žita. Mesto održavanja ove manifestacije se menja u zavisnosti od izbora domaćina, kada njegov salaš postaje etno-park gde se „risari“ takmiče u brzini i kvalitetu ručnog košenja žita. Takmičari i posetioci počinju da se okupljaju već oko 7 sati ujutru. Osim takmičenja može se pogledati izložba starih poljoprivrednih mašina i probati tradicionalni risarski doručak ili „užina“ i zabaviti se do kasno u noć. Ris je atraktivna manifestacija jer su svi učenici obučeni u narodne nošnje a posetioci mogu čuti zaboravljeni ekavski govor. Datum održavanja: 4. jul Mesto održavanja: selo kraj Subotice Organizator: HKC „Bunjevačko kolo“

Adresa organizatora: Subotica, Preradovićeva 4

Telefon: 024/555-589

www.hkcbk.com

duzijanca.hkc@gmail.com

LIII VESLAČKA REGATA „VOJVODINA OPEN“ PALIĆ 2015

Na dvodnevnom takmičenju na jezeru Palić umeće veslanja i snagu tela odmeravaju takmičari u svim uzrasnim kategorijama i u svim veslačkim disciplinama. Na regati učestvuje par stotina veslača iz stotinjak klubova iz regiona i zbog velikog broja čamaca na vodi, ona je veoma atraktivna za posmatrače – subotičane i turiste.

Datum održavanja: 4.-5. jul Mesto održavanja: PALIĆ Organizator: Veslački klub „Palić“

Adresa organizatora: Palić, Omladinski park 1 Telefon: 024/753-311

www.veslanje-palic.org.rs

info@veslanje-palic.org.rs

festivalFilma

XXII FESTIVAL EVROPSKOG FILMA – PALIĆ 2015

Međunarodni filmski festival „Palić“ promoviše najnovija ostvarenja evropskog filma. Takmičarski program se odvija na jedinstvenoj i neobičnoj Letnjoj pozornici na Paliću a filmovi ostalih selekcija se prikazuju na više lokaciju u Subotici i na Paliću. Festival, osim stručnog, prati i bogat muzički program i after-party svako veče nakon poslednje projekcije. Festival posećuje veliki broj sineasta iz Evrope i drugih gostiju. Datum održavanja: 18. -24. juli Mesto održavanja: Palić i Subotica Organizator: Otvoreni univerzitet Subotica d.o.o.

Adresa organizatora: Trg Cara Jovana Nenada 15, Subotica Telefon: +381 24 554 600

www.palicfilmfestival.com

board@palicfilmfestival.com

summer3p

SUMMER3P FESTIVAL

Summer3p Festival vremenom je, od jednodnevne žurke, izrastao u festival elektronske muzike. Specifičnost Summer3p-a je što se održava na palićkom Termalnom bazenu koji stranci opisuju kao giganski džakuzi. Organizuju se radionice i sportska takmičenja a za dobru zabavu do sitnih sati brine se ekipa DJ-eva.

Datum održavanja: 16. – 19. jul

Organizator: Udruženje građana – “Kooperativa AWC“

Adresa organizatora: Trogirska 2, Palić Telefon: 066/389-392

www.summer3p.subotica.com

asc.sub@gmail.com

 

druzijanca

CIV DUŽIJANCA

Dužijanca – žetvena svečanost ovdašnjih Bunjevaca i Hrvata, nastala kao oblik porodičnog slavlja i zahvale Bogu zbog završetka žetve, vremenom je prerasla u jedan od najživopisnijih događaja u Subotici. Svečanosti koje traju dva meseca kulminiraju u nedelju pre Velike Gospojine, kada svečana povorka defiluje centrom grada i stiže do glavnog gradskog trga, gde se gradonačelniku predaje osveštan hleb, umešen od novog žita.

Od četvrtka do nedelje, na glavnom trgu je postavljena bina gde se svako veče odvija specijalan folklorni program a u blizini se nalazi mini pijaca gde se mogu probati i kupiti domaći proizvodi ali i autentični suveniri. Datum održavanja: (6. -) 9. avgust Mesto održavanja: (centralna svečanost) centar grada Organizator: BKC “Bunjevačko kolo“

Adresa organizatora: Preradovićeva 4, Subotica Telefon: 024 555-589

www.duziianca.co.rs.

bkolo@open.telekom.rs

festivalBelogLuka

FESTIVAL BELOG LUKA

Ova jednodnevna manifestacija je ujedno i seoska slava a turistima je zanimljiva zbog pijace belog luka, prigodnih programa i dobre zabave. Ovo selo je poznato upravo po uzgajanju belog luka.

Datum održavanja: vikend, sredina avgusta

Mesto održavanja: ŠUPLJAK

Organizator: Mesna zajednica Šupljak

Adresa organizatora: Šupljak, Kostolanji Arpada 108

Telefon: 024/753-050

supljak@tippnet.rs

pasuljijada

PASULJIJADA

Takmičenje u kuvanju pasulja je osim za takmičare zanimljivo i posetiocima jer se od 11 do 22 časa može kupiti pasulj sa dimljenim rebrima, kolenicom, divenicom (kobasicom) i mesnatom slaninom, zaliti špricerom i probati čuvene voćne rakije – i sve to po promotivnim cenama. U večernjim časovima je organizovan zabavni program.

Datum održavanja: 22.avgust

Mesto održavanja: TAVANKUT, pomoćni teren fudbalskog kluba Organizator: Udruženje žena „Tavankut“

Adresa organizatora: Donji Tavankut, Trg Žarka Zrenjanina 2 Telefon: 024/4767-101 063/548-755

www.mztavankut.org.rs

mztavankut@gmail.com

interEtnoFest

XIV INTERETHNO FESTIVAL

U ETNOPOLISU – na glavnom trgu Subotice – posetioce očekuje celodnevni vašar narodne umetnosti. Za najmlađe se organizuju igraonice a u gastro-selu se nude specijaliteti različitih kuhinja a uveče zanimljiv folklorni program. Tada se otvara i Vinska ulica gde se mogu degustirati i kupiti lokalna vina. Učesnici ove manifestacije su folklorne grupe iz celog sveta koje prikazuju svoju narodnu muziku i plesove. Svi programi su besplatni i veoma dobro posećeni.

Datum održavanja: 22. – 26. avgust Mesto održavanja: SUBOTICA, oko Gradske kuće Organizator: Mađarski Kulturni Centar Nepkor Adresa organizatora: Trg Lajoša Košuta 4, Subotica Telefon: 024/557-033

www.interetno.net

info@nepkor.rs

festivalBunjevackihIla

FESTIVAL BUNJEVAČKIH ‘ILA

Na ovom dvodnevnom festivalu, učesnici odmeravju umešenost u spravljanju tradicionalnih bunjevačkih nacionalnih jela. Ovde, neizostavno treba probati „taranu sa divenicom (kobasicom)“ koju organizatori prodaju po pristupačnoj ceni, kao i druge slane i slatke specijalitete. Poslednjih godina svoje specijalitete predstavljau i druge nacionalne zajednice iz Vojvodine a uveče se zabava nastavlja uz nastupe lokalnih orkestara.

Datum održavanja: 27. avgust

Mesto održavanja: BAJMOK, dvorište KUD Jedinstvo-Egyseg Organizator: MZ Bajmok Adresa organizatora: Bajmok, Trg maršala Tita 1 Telefon: 024/762-038

www.bajmok.co

mzbajmok@eunet.rs

prostenje

PROŠTENJE NA MARIJANSKOM SVETIŠTU BUNARIĆ

Verska manifestacija radi koje dolaze mnogi gosti iz inostranstva, održava se na Marijanskom svetištu Bunarić. Nakon trodnevnih molitvi, svečano bdijenje uoči proštenja, naročito je svečano sa procesijom sa svećama. Posetioci, takođe ovde mogu da kupe prigodne suvenire ili proizvode domaće radinosti.

Datum održavanja: 29. – 30. avgust

Mesto održavanja: Marijansko svetičte „Bunarić“

Organizator: Subotička biskupija Adresa organizatora: Trg Svete Terezije 3 Telefon: 024/553-610

www.suboticka-biskupiia.info

penzes@tippnet.rs

trkaMagaraca

XXXIII TRKA MAGARACA

Trka magaraca je tradicionalno zabavno takmičemnje u spomen na vreme kad je svaka kuća u Bačkim Vinogradima imala magarca koji je služio za obradu vinograda na pesku. Danas su ovo zabavna takmičenja kao što je jahanje magaraca, vožnja sulki, navlačenje konopca i dr.

Datum održavanja: poslednji vikend u avgustu 26.AVG Mesto održavanja: BAČKI VINOGRADI Organizator: Mesna zajednica Bački Vinogradi Adresa organizatora: Bački Vinogradi, Beogradska 2 Telefon: 024/757-003

epbacki@gmail.com

 

DAN GRADA

Proslava Dana grada je višednevna manifestacija kojom se kroz različite kulturne i zabavne sadržaje i programe proslavlja Dan grada.

Datum održavanja: 1. Septembar (+ par dana pre i posle)

Mesto održavanja: više lokacija Organizator: Grad Subotica Adresa organizatora: Trg Slobode 1, Subotica Telefon: 024/551-219 www.subotica.rs

protokol@subotica.rs

FESTIVAL LIPICANERA

Takmičenje u zapregama, šampionat pastuva i parada lipicanera počinju obično oko 15 časova ali uz to je organizovan bogat celodnevni program za celu porodicu. U blizini ergele se nalazi poznati restoran u borovoj šumi za sve koji ogldne ili se umore.

Datum održavanja: 6. septembra Mesto održavanja: KELEBIJA, Ergela Kelebija Organizator: Ergela Kelebija Adresa organizatora: Kelebija,

Telefon: 024/789-034

www.lipicaner.com

XXVI BERBANSKI DANI

Berbanski dani su manifestacija koja se tradicionalno održala na Paliću povodom završetka radova u voćnjacima i vinogradima. Proslavlja ne samo berbu grožđa već svih plodova koji dospevaju početkom jeseni i po tome se ova manifestacija razlikuje od sličnih po Srbiji koje su posvećene isključivo grožđu i vinu. Organizuje se izložba voća i povrća, proizvoda od meda, zimnice, sadnica, rukotvorina ali se takođe mogu kupiti slatkiši, bižuterija i sl…

Datum održavanja: 12. – 13. Septembar Mesto održavanja: PALIĆ, oko Velike terase Organizator: Park Palić d.o.o.

Adresa organizatora: Kanjiški put 17a, Palić Telefon: 024/602-780

www.park-palic.rs

infoparkpalic@gmail.com

XXII MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU “SUBOTICA 2015“

Festival prikazuje najvrednija i umetnički najrelevantnija scenska ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu. Jedan je od pet najznačajnijih festivala ove vrste u svetu. Predstave se igraju na više scena i na gradskom glavnom trgu. Festival je selektivnog i takmičarskog karaktera. Turistima su atraktivni programi namenjeni deci koja se odvijaju na gradskom trgu. Osim toga sve predstave su besplatne za gledaoce.

Datum održavanja: 20. – 26. septembar Mesto održavanja: SUBOTICA, na više lokacija Organizator: Otvoreni univerzitet d.o.o.

Adresa organizatora: Trg Cara Jovana Nenada 15, Subotica Telefon: 024/554-600

www.lutfestsubotica.net

lutfestsubotica@gmail.com

OSTORKA – KONJIČKI SUSRET

Konjičke igre spretnosti, konjičke revije, predstave husara, srednjovekovne borilačke veštine uz radionice za decu i drugi program atraktivni su za celu porodicu.

Datum održavanja: poslednji vikend u septembru ili prvi u oktobru Mesto održavanja: Šupljak, Arpada Kostolanjija 40 Organizator: Udruženje Ostorka i Konjički centar Furioso Adresa organizatora: Šupljak, Arpada Kostolanjija 40 Telefon: 069/343-64-58 www.ostorka.org.rs

info@ostorka.org.rs

DAN MLADOG VINA

Od tradicionalnog okupljanja ljubitelja vina po vinskim podrumima, povodom prve probe mladog vina nastala je manifestacija koja se održava na palićkoj Velikoj terasi. U Evropi se vinari okupljaju svakog trećeg četvrtka u novembru a na Paliću je vreme prilagođeno turistima i pomera se na subotu. Tada se, osim mladog vina – božole, mogu probati i kupiti i druga vina iz regije.

Datum održavanja: 19.novembar (ili 21.)

Mesto održavanja: PALIĆ, Velika terasa Organizator: Park Palić d.o.o.

Adresa organizatora: Kanjiški put 17a, Palić Telefon: 024/602-780 www.palic.rs

info@park-palic.rs

VII DESIRE CENTRAL STATION FESTIVAL

Međunarodni pozorišni festival okuplja savremena pozorišta modernog, alternativnog ili eksperimentalnog karaktera sa područja ex-Jugoslavije i regiona.

Datum održavanja: 22. – 27. novembar

Mesto održavanja: SUBOTICA, pozorište Deže Kostolanji druge scene Organizator: Pozorište Deže Kostolanji Adresa organizatora: Trg žrtava fašizma 5, Subotica Telefon: 024/557-471

www.desirefestival.eu

info@desirefestival.eu

VIII FESTIVAL MLADE RAKIJE

Ovaj jednodnevni festival ima oko 50-tak izlagača. Biraju se najbolje rakije a posetioci imaju prilike da probaju 10-ak vrsta voćnih rakija po čemu je selo Ljutovo poznato. Za goste je ulaz otvoren od 10 časova. Uz kupljenu ulaznicu dobijaju i čašicu za degustaciju rakije. Takođe u jutarnjim časovima sa na tradicionalan način pripremaju sveži čvarci za doručak. Oko 14 časova je proglašenje pobednika, nakon čega sledi zabava uz tamburaški orkestar, koja zna da potraje i duboko u noć.

Datum održavanja: 7. novembar Mesto održavanja: LJUTOVO, Rakijski dom

Organizator: Udruženje prozvožača i Ijubitelja rakije „Subotička peščara“ Adresa organizatora: Ljutovo,

Telefon: 063/518-004

www.facebook.com/liubiteliirakiie.subotickapescara

sasakopilovic@hotmail.com

FESTIVAL ČVARAKA

Takmičenje u pečenju čvaraka, prodaja čvaraka i drugih mesnih prerađevina i svinjokoljski ručak uz zabavni program i vruće vino. Datum održavanja: 4.-6. decembar

Mesto održavanja: PALIĆ, parking kod restorana Mala gostiona Organizator: Elitte Palić d.o.o.

Adresa organizatora: Palić, Park heroja 15 Telefon: 024/753-245 www.elittepalic.rs

office@elittepalic.rs

WINTER FEST

Winterfest je božićno-novogodišnji vašar koji se organizuje u centru grada i otvoren je za posetioce od 9 do 21h. Po izgledu i atmosferi ovog vašara, Subotica se približila većim evropskim gradovima. U drvenim kućicama i pokretnim drvenim štandovima prodaju se prigodni praznični pokloni a mogu se probati ili kupiti proizvodi domaće kuhinje, vino i rakija.

Datum održavanja: 5. decembar – 15. januar Mesto održavanja: SUBOTICA, centar grada Organizator: JKP Subotičke pijace Adresa organizatora: Đure Đakovića 23/1 Telefon: +381 24 555 013 www.supijace.co.rs

direkciia@supiiace.co.rs