O Paliću

palic

Palić je poznato izletište, lečilište i jezero koje se nalazi na severu Bačke, 7km od Subotice na raskrsnici puteva koji povezuju Balkan sa Severnom i Zapadnom Evropom, pored državne granice sa Mađarskom u blizini graničnih prelaza Horgoš i Kelebija.

Turistička tradicija duga je više od 160 godina i jezero predstavlja jedno od najomiljenijih izletišta. Kao turistička atrakcija, Palić obiluje mnogobrojnim sadržajima kao što su Palićke vinske svečanosti, Etnofest, Festival Evropskog filma, Veslačka regata, Jedriličarska regata, Summer3p i mnogim drugim dešavanjima.

Jedna legenda kaže da je jezero stvoreno od suza pastira Pavla, koji je toliko suza prolio dok je pojio svoje stado da je od njih svoreno jezero.
Druga pak govori da je jezero u stvari ostatak Panonskog mora. Voda je danas u potpunosti slatkovodna ali postoje priče koje kažu da je nekada bilo slano i da se i njega vadila soda.

Jezero je nastalo u pradavna vremena kao izdansko iako voda jezera najvećim delom potiče od padavina koje su ispunjavale udolinu. Voda se slivala sa okolnog terena ispirajući natrijum hlorid i tako je jezero postalo slano.

Danas je Palić mesto idealno za šetnju jer čistog vazduha ima u izobilju. Palić ima predivni zoološki vrt, restorane, vile, čarde, lepo šetalište kraj jezera, salaše, termalne bazene, letnju pozornicu, zdanja burne prošlosti i unikatne arhitekture, vodotoranj, neobičan beleg sa natpisom na samoj obali jezera, ženski i muški štrand…

Kao sve popularnija turistička destinacija, Palić svojom gostoprimljivošću i odmerenošću istrajava kao dobar domaćin – kako domaćim, tako i stranim turistima.